Tot ce trebuie să știi despre terrarii

Tot ce trebuie să știi despre terrarii

Cu toții iubim natura, iar în ultima perioadă am devenit mai atenți și mai responsabili când vine vorba despre mediul înconjurator. Cu atât mai mult, tendințele actuale în amenajarea spațiilor de locuit și a birourilor, ne aduc natura mai aproape prin pereți verticali din plante naturale, tablouri vii, terrarii dar și alte soluții ingenioase.Recunoaștem că terrariile, aceste ecosisteme în miniatură, sunt preferatele noastre și vrem să împărtășim cu voi secrete de construire și întreținere a lor.

Ce este un terrariu?

Terrariile sunt grădini în miniatură reproduse în vase din sticlă de dimensiuni și forme diferite. Practic, când realizăm un terrariu reproducem un ecosistem la dimensiuni mai mici, unde, ca și în natură, plantele își trăiesc ciclul de viață fără să fie nevoie de intervenție exterioară: fotosinteza, respirație și circuitul apei în natură. Prin itermediul fotosintezei plantele produc singure nutrienții de care au nevoie și în general recomandăm alegerea plantelor verzi, rezistente și ușor de întreținut. Este foarte interesant de urmărit circuitul apei din stare lichidă în stare gazoasă prin condensarea pe pereții vasului de sticlă, după care ajunge din nou în pământ și absorbită din nou de rădăcinile plantelor. Pentru realizarea terrariilor vom folosi boluri și vase din sticlă, pietris, nisip, pământ special, plante și alte elemente de decor.

Cum au apărut terrarrile?

Prima lucrare despre terarii aparține medicul englez Nathaniel Bagshaw Ward. Acesta a devenit cunoscut pentru tehnica sa de creștere și transportare a plantelor în medii ermetice. Aceasta invenție a purtat mult timp denumirea de “Wardian case”, apoi a primit numele de terrarium.În anul 1842, Nathaniel Bagshaw Ward a publicat cartea „On the Growth of Plants in Closely Glazed Cases”. În cartea sa Ward povestește cum, pornind de la dorința de a observa cum o crisalidă se trasformă în insectpă. Astfel, a plasat în interiorul unei sticle cu gatul îngust o crisalidă și cîteva mucegaiuri. A plasat sticla în biroul său într-o zonă expusă la soare. A urmărit în mod constant proiectul său și a constat că în timpul zilei, datorită soarelui, umiditatea urcă în partea de sus a sticlei, apoi spre seară aceasta cobora din nou spre mucegai și pamant.După o perioadă, a constat că în interiorul sticlei au răsărit un fir de iarbă și un lăstar de feriga. În urmatorii 4 ani, Ward a plasat sticla în afara biroului său și a continuat să observe cum plantele evoluează fără vreo altă intervenție din exterior.Experimentul său a reprezentat un prim pas în ceea ce azi poartă numele de arta terariilor.In anul 1851, la Mare Expozitie de la Londra  descoperirea lui Ward a fost reprezentată printr-o  feriga care timp de 18 ani nu fusese udată niciodată.În timpul epocii victoriene terariile devin foarte populare și sunt preferate și de europenii care doreau să transporte plante exotice pe distanțe foarte mari.

                                                                                                               Terrarii din epoca victoriană

 

Tipuri de terrarii

Terrariile pot fi de două feluri: închise sau deschise. 

Terrariile închise pot fi cele mai spectaculoase, deoarece după sigilare terrariile pot fi păstrate și 50 de ani. Cel mai vechi terrariu din lume aparține lui David Latimer  și a fost udat și sigilat ultima dată în anul 1972. La realizarea terrariilor închise, care reproduc ecosistemul de la tropice, se folosesc plante rezistente la căldură și mai ales la umiditate ridicată, precum mușchi, ferigi și orhidee.

Terrariile deschise sunt adecvate pentru plantele care nu suportă atât de bine umiditatea excesivă, precum plantele suculente și cactușii. Umiditatea ridicată și lipsa circulației aerului poate dauna radacinilor plantelor și favorizează apariția unor daunători care pot afecta plantele. De aceea, trebuie să acordăm mai multă atenție terrariilor deschise. 

Cum îngrijim un terrariu? 

Terrariile sunt ușor de realizat și îngrijit, dar cu toate acestea trebuie să ținem cont de următoarele aspecte.

Alegerea greșită a plantelor. Când vrei să realizezi un terrariu, trebuie să te decizi ce contează mai mult pentru tine, un anumit tip de plantă sau tipul de vas, deoarece plantele suculente nu vor fi putea folosite niciodată într-un terrariu închis, iar dacă ai găsit un vas din sticlă cu un design special care aduce o notă de nonconformism casei sau biroului tău, poate vei fi nevoit să alegi plante mai rezistente.

Udarea și fertilizarea. Terariile deschise au nevoie de udare ocazională cu ajutorul unei pipete. Verficați pământul și dacă acesta este uscat adăugați puțină apă. Terariile închise au nevoie de foarte puțină apă o data la 2-3 luni sau chiar mai rar. Majoritatea plantelor nu necesită deloc ferilizare suplimentară. Dacă vrei să pastrezi plantele mici, evită să folosești fertilizator. Acesta le va face să crească mai repede și să se înmulțească, ceea ce va duce la un aspect neîngrjit al terrariului tău.

Îndepărtează plantele care dau semne că sunt bolnave. Frunzele galbene și uscate, putrezite sau cele cu aspect nesănătos sunt semne importante care îți arată că planta nu este în regulă. Pentru a evita răspândirea bolii și la celelalte plante, îndepîrtează din terrarium planta bolnavă.

Lumina. Ai mare grijă unde poziționezi terrariul. Sticla se comportă asemeni unei lupe și astfel poate să distrugă plantele. În interiorul unui vas de sticlă temperaturile pot crește foarte mult și, fără să-ți dai seama, se va ajunge la o atmosferă de saună, foarte daunatore plantelor. De aceea vă recomandăm, să pozitionați terariile departe de contactul direct cu razele soarelui. Dar atenție să nu le asezați nici prea departe de lumină. 

Sperăm că aceste informații vă folosesc, iar dacă vreți să aflați mai multe despre această lume magică a terrariilor vă așteptăm și la unul dintre Terrarium Workshop organizate de noi. Mai multe informații și calendarul atelierelor creative puteți afla prin email la adresa office@thesistersflowerstudio sau la numărul de telefon 0742.039.075.

Cu drag, Lucia și Andreea.

📷 Vlad Cupşa ◘ http://komiti.media/

 

Adăugaţi un comentariu

Adresa Dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *